Bofink


Bofink i Stenåsa april 2017


Bofink vid Beijershamn april 2015


 

Tillsammans med lövsångaren är bofinken Sveriges vanligaste fågelart. Bofinken är ofta en ganska orädd fågel. Från mars månad sjunger den högt och genomträngande med sin omisskännliga slutmelodi, ungefär som tsitsitsitsjatsjatsoritiu-tsip eller tsiptsiptsip.

I olika områden förekommer olika läten, så kallade regionala dialekter. Unga fåglar lär sig att sjunga under den första våren genom att härma sina artfränder. De melodier som de lär sig på det sättet sjunger de sedan under resten av livet.

Hanarna tävlar med varandra i sång, och kämpar även undantagsvis med både näbb och klor för att lösa revirtvister.

Bofinkhonan lägger vanligtvis två kullar om året men under varma somrar förekommer det att de lägger än fler kullar. Honan lägger 3–6 ljusbruna eller blåaktigt vita ägg per kull. Vid fara döljer sig honan i redet genom att huka sig så djupt som möjligt. Äggen ruvas i tretton till fjorton dagar av honan. Efter att äggen kläckts utfodras ungarna av båda föräldrarna.

Läte

Copyright© 2014 - 2015 - bizon.se