Index

bizon.se

Körsbärsfuks
 
 
Körsbärsfuks (Nymphalis polychloros)
Är en fjärilsart i familjen praktfjärilar. Vingspannet varierar mellan 53 och 69 millimeter, på olika individer.

Det är ingen skillnad i utseende mellan hanen och honan. Ovansidan är brunorange med gulare fläckar längs vingkanterna och svarta fläckar i huvudsak på framvingen. Längs de tandade ytterkanterna finns ett svart band och i detta finns på bakvingen blå halvmånformade fläckar.

Undersidan är brun i olika nyanser och längs ytterkanterna en aning blå. Larven är gråsvart med längsgående gulorange ränder och långa gulorange tornar. Den blir upp till 45 millimeter lång.


Värdväxter, de växter larven äter av och lever på, är arter i almsläktet, videsläktet och plommonsläktet. Flygtiden, den period när fjärilen är fullvuxen, imago, infaller i juli-augusti. Körsbärsfuksen övervintrar och den andra flygtiden är när den vaknar igen, i april-maj. Det är under denna tid som parning och äggläggning sker.

Körsbärsfuksens utbredningsområde är i Nordafrika, södra och centrala Europa och genom Mindre Asien och södra Ryssland till Kaukasus. Dessutom finns ett mindre utbredningsområde från Himalaya till norra Pakistan. I Norden förekommer den i Danmark, sydligaste Norge och Finland samt upp till Jönköpings län i Sverige.

 Index

Copyright© 2020 - bizon.se