Rörsångare


Rörsångare i Beijershamn juni 2020.

Rörsångare är en brunaktig, vasslevande sångare som oftast avslöjas på lätet. Ovansidan är enfärgat ljust brun medan övergumpen går lite mer i rostfärgad ton. Undersidan är ljus, men bröst och kroppssidor går i gulbrunt.

Pannan är långsluttande och den har ett kort och otydligt ögonbrynsstreck som sällan går bakom ögat. Sången, som mest hörs i skymningen, är monoton och går i långsamt tempo utan tempoväxlingar och består mest av skärrande toner som upprepas 2-3 gånger. Rörsångare sjunger sävligt medan sävsångare sjunger rörligt.

Rörsångare är en utpräglad vassfågel, och även när den klänger på vasstråna kan den vara ganska svår att få syn på. Den tycks under de senaste årtiondena ha ökat kraftigt, och den är idag en av karaktärsfåglarna för vassbiotoper. Den häckar i södra och mellersta Sverige och en bit upp efter Östersjökusten.

Rörsångare flyttar mot sydväst från mitten av juli till början av oktober, och övervintringsområdet ligger i tropiska Västafrika. Högsta kända ålder är 11 år och 11 månader.

Copyright© 2020 - bizon.se