Taigablåstjärt


Taigablåstjärt Seby läge september 2016

Tajgablåstjärt tillhör familjen flugsnappare men fördes förr ofta till familjen trastar. Till storleken är tajgablåstjärten något större än en rödhake. Som namnet indikerar har båda könen en blå stjärt och den har röda kroppssidor. Den adulta hanen har mörkt blå ovansida och vitt undersida. Adulta honor är bruna på ovansidan och har ett smutsvitt bröst. Hanens sång är en trestavig melodisk drill. Tajgablåstjärten har för sin familj ett typiskt tacc-läte som lockläte.

Tajgablåstjärten är en flyttfågel som häckar på tajgan i norra Asien i ett område som sträcker sig från några mindre populationer i östra Finland genom stora delar av norra Ryssland till Kamtjatka och norra Japan, och från Afghanistan till Nepal. Arten övervintrar i södra Kina, Stora Sundaöarna, Myanmar, Thailand och Laos. Artens västliga utbredningsområde har under lång tid ökat västerut in i Finland
men populationen väster om Uralbergen är utspridd på några få mindre områden. Den är en ovanlig besökare i Västeuropa men observationer av den har ökat och det har även observerats några få individer i Nordamerika.

Observationer i Sverige av tajgablåstjärt har ökat från slutet av 1980-talet. Första fyndet i Sverige var en 1K som sågs mellan den 27 och 29 december 1965 i Vallåkra i Landskrona i Skåne. Sommaren 1996 gjordes det första fyndet av häckande tajgablåstjärt i Sverige. Fram till 2014 hade det observerats ett 80-tal blåstjärtar i Sverige. Tajgablåstjärten häckar i undervegetationen i barrskogar. Den bygger sitt bo nära marken och lägger 3 till 5 ägg som ruvas av honan. Tajgablåstjärten är en insektsätare.

Copyright© 2016 - bizon.se