Trädlärka


Trädlärka i Skedemosse 6 maj 2022.

Trädlärka (Lullula arborea) är en fågel inom familjen lärkor och placeras som ensam art i släktet Lullula. Den häckar över stora delar av Europa, södra Skandinavien, norra Afrika och österut in i Europeiska Ryssland och till Turkmenistan. Födan består främst av frön men även insekter under häckningsperioden. Trädlärkan är en ganska liten och kompakt fågel som ungefär mäter 20 % kortare än sånglärkan.

Trädlärkan mäter 13,5–15 centimeter, vilket är ungefär 20% kortare än sånglärkan. Trädlärkan är i huvudsak brun på ovansidan och ljus undertill, och med ett tydligt vitt ögonbrynsstreck som möts bak i nacken. Den har en liten tofs på huvudet som oftast inte märks. I flykten uppvisar den en kort stjärt och breda vingar. Stjärten har vit bakkant men till skillnad från sånglärkan är inte stjärtsidorna och bakkanten på vingarna vita.

Häckningspopulationen i Europa uppskattades 2004 till 1,3–3,3 miljoner par vilket motsvarar 3,9–9,9 miljoner individer.
Europa utgör 75–94% av det totala utbredningsområdet så en mycket grov uppskattning ger att den globala populationen uppgår till 4150000–13200000 individer. Populationstrenden i Europa är stabil. Detta sammanräknat gör att IUCN kategoriserar arten som livskraftig. Även i Sverige anses beståndet livskraftigt. De senaste tio åren har populationsutvecklingen varit stabil, men på 30 års sikt har den ökat med hela 100–300 %.

Trädlärkan har en melodisk, drillande sång som ofta beskrivs onomatopoetiskt som lu-lu-lu- eller som ett upprepat lū-lū-lū-lū-lū-. Hanen framför sången i spelflykt som påminner om sånglärkans men är fladdrigare när den i spiraler flyger uppåt, och sedan flyger i cirklar på ungefär samma höjd samtidigt som den framför sången. Både hanen och honan sjunger även på marken eller sittande på en gren. Den börjar sjunga tidigt på året, I Storbritannien redan i februari. Trädlärkan har ett mycket stort utbredningsområde och en mycket stor global population.

Copyright© 2022 - bizon.se